понеделник, 21 октомври 2013 г.

Какво е приятелството ?

 
За да живее пълноценно човек, той не може да живее сам. Ежедневно ние се срещаме с хиляди хора, роднини, познати и приятели. Съдбата ни събира с едни и ни разделя с други, някой стават основна част от живота ни завинаги или просто преминават през него, оказвайки или не влияние.
Не можем да изберем родните, семейството си, хората с които ни се налага да общуваме през определена част от живота си-съученици, учители по-късно и колеги. Но човек сам избира приятелите си, решава на кой може да има доверие и да го допусне до себе си. Вярно е, че с годините хората се променят, някой приятелства просто не могат да издържат изпитанието на времето, от момиченца и момченца играещи си на кукли и на футбол се превръщаме в големи хора, пътищата ни се разделят, между нас застават други хора, големи разстояния и незапълнени пропасти, докато старият ни приятел или приятелка с които преди време сме се кълнели, че нищо не може да ни раздели и никога няма да се забравяме, се превръща просто в черно бял спомен от детските ни години - хубав, но само спомен. Има различни видове приятелства - семейни, по сметка, наложени ни от други хора и истинското чисто приятелство. Да намериш човек, с които да се разбираш и без думи, които да е винаги там, за да се посмеете заедно и никога да не откаже да ти подаде ръка, когато затъваш в тинята на живота. Приятелят, този които те разбира, на който си готов да повериш и собствения си живот, който винаги е там, за да ти даде съвет или просто, за да те изслуша, който не очаква нищо в замяна. Ти го познаваш и той те познава и се приемате такива каквито сте, можеш да му кажеш,кога греши и искрено без капка завист да се радваш на неговите успехи.,както и той на твоите, само такова приятелство може да продължи вечно. Истинските приятели са тези, на които можеш да разчиташ в много от трудните си моменти, тези които може да ги вдигнеш в четири през нощта, за да им поискаш помощ или просто да им поплачеш на рамото. Тези които са до теб и в най-добрите, и в най-лошите ти моменти. Ако имаш някакъв проблем, който те мъчи и ти трябва помощ, но не можеш да го споделиш с родителите си - първия човек, към когото ще се обърнеш е приятел... и ако наистина ти е добър приятел, за какъвто го смяташ, ще направи всичко възможно да ти помогне.
 
Нищо не боли повече от приятелското предателство и нищо не е по-страшно от това, да се довериш до край на един човек и в даден момент да разбереш, че всичко е една голяма лъжа. Но трябва да се поемат рискове, а когато наистина срещнеш човека, който можеш да наречеш “приятел”, ще усетиш истинската сигурност, която той ти носи и дори няма да се замислиш преди да му разкриеш цялата си душа. Само истинският приятел може да прощава всичко, само той е готов да страда, за да си щастлив ти, само той никога не би избягал и не би те оставил, колкото и страшно да стане.
Аристотел е казал “Който е приятел на всички, не е приятел на никого”, защото истинските приятели са твърде малко, намират се твърде трудно и точно, за това са толкова ценни, не можеш да очакваш да си паснеш с всички хора и всички да те харесват и да се превърнат в твой истински приятели, много ключове могат да влязат в ключалката, обаче много малко могат да я отключат.
Истинското приятелство никога не може да е едностранно. Трябва както да се очаква много от него, така и да се дава много. Да приемаш проблемите на другия, да му съчувстваш и да преживяваш с него трудностите, да не се отдръпваш, когато стане трудно и никога да не забравяш, че човек без приятели никога не може да има пълноценен живот и не може да разбере какво е щастието, когато няма с кой да му се порадва и да го сподели.
„Приятелството е като морски бисер, ако имащ пази го. Ако го нямаш търси го!!!”.
Както за създаването на едно приятелство са нужни повече от един, така и когато то завърши вината не може да се търси само от едната страна.
Има ли приятелства, които продължават вечно? Има, но за това се иска много воля, много взаимност, любов и доверие - само тогава може да се изгради това така велико чудо в човешките отношения – ПРИЯТЕЛСТВОТО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар